INICI     MAPA WEB
     Cor parroquial de Gòsol
   
direcció/presidència Marta Güell
adreça Ctra. BERGA,3. 25716 GÓSOL
telèfon 973370076 - 938732046
e-mail
web
El Cor Parroquial de Gósol va sorgir l’any 1992 dins el marc de les festes del centenari de l’Església nova, quan Mn. Ramon M. Anglerill va demanar col.laboració als feligresos de la parròquia, i va ser per cantar les Caramelles.

El condueix des del començament Marta Güell Albareda.

El Cor està aplegat al redós de la Parròquia, cantant regularment per Pasqua, Caramelles, Festa Major, per Santa Margarida (patrona del poble); solemnitzant primeres comunions, batejos, casaments celebrats a Gósol; per la festa dels 25 anys del rector Mn. Ramon M. Anglerill al poble; per la inauguració de l’alt relleu de la Dormició de Maria que és a l’altar major de l’església parroquial i és obra de l’escultor Josep Ricard Garriga; per la celebració dels 50 anys de capellà de Mn. Josep Maria Ballarín, escriptor i vicari de Gósol.

També s’ha anat a cantar per la Festa Major a Josa en diverses ocasions, i a Fanés; per la inauguració de la restauració de la parroquial de Massanés, per les primeres comunions a Saldes, i també Caramelles a Fanés, l’Aspà, Sorribes i Josa.

Des del Cor Parroquial de Gósol s’ha l’impulsat una Trobada de Caramelles de les Valls del Pedraforca que aquest any cumplirà ja la 8ena. edició, a on es canta conjuntament amb els cors dels pobles de Vallcebre, Saldes i Tuixén.

El treball que es duu a terme és principalment de recuperació de cançons tradicionals i populars catalanes, com una tasca menuda però constant i que va formant un fons de repertori considerable.

També des del Cor s’està fent un treball de recerca de cançons que eren “de Gósol”, i que s’anaven perdent.

La composició del Cor Parroquial de Gósol és de gent del poble i d’altres que hi mantenen vincles per haver-hi nascut o viscut, o tenir-hi parents o lligams propers. Aquest fet, si tenim en compte que al poble hi ha un cens de 200 habitants, i al Cor entre grans, joves i xics som uns 60 cantaires, ens mostra la importància a nivell humà i de transmissió de tradicions que comporta.

Es fan sortides lúdiques obertes a cantaires i no cantaires, obtenint una gran resposta (a Núria, Montserrat, Vilafranca de Conflent...), i també d’altres adreçades als joves, nens, i llurs famílies (a patinar sobre gel a Puigcerdà...).

S’organitzen sopars amb el mateix caire, un dels quals va ser amb tots els cantaires de les Valls del Pedraforca.

La darrera sortida es va dur a terme el passat 29 de Juny a Figueres, a on es va fer una Cantada preparada conjuntament amb el Cor de l’Aula de Música Tradicional i Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, no cal dir que va ser un fet important pels cantaires i per la història del Cor. El tornavisita serà el proper 11 d’agost a la tarda, a l’església de Gósol.

Amb tot lo expressat, no cal dir quin és el lloc que té el Cor dins la vida del poble, creant un sentiment de pertinença a la comunitat, de relació, de trobada.

Marta Güell
Ajuntament de Gósol.    Plaça Major, 1. 25716 GÓSOL.    Tel 973 37 00 55.     ajuntament@gosol.ddl.net