INICI     MAPA WEB
     Primavera poŤtica a Gůsol
 
22/07/2011
L’Any Maragall (2010-2011) és una doble celebració, 150 anys del naixement del poeta i 100 de la seva mort. L’Any Maragall s’allargarà fins el 2011 coincidint amb l’aniversari del centenari de la mort del poeta, el 20 de desembre de 1911.
La Institució de les Lletres Catalanes i l’Associació Família de Joan Maragall i Clara Noble impulsen aquesta doble efemèride des de l’Oficina de l’Any Joan Maragall que coordina el programa d’activitats, juntament amb entitats i institucions vinculades amb la biografia del poeta català, nascut a Barcelona, el 10 d’octubre de 1860. Cal dir que el 2011 també es compleix el centenari del naixement del poeta lleidatà Màrius Torres, un poeta molt estimat per mossèn Josep Maria Ballarín.
En aquest context el poble de Gósol va conmemorar també aquesta efemèride celebrant una “Primavera poètica Maragall i Màrius Torres”  amb la col•laboració de l’ajuntament i l’associació de dones del poble. 
La primavera poètica es va celebrar el passat 18 de juny a la sala polivalent del Centre de Muntanya del poble. El duet format per Jordi Muntaner i Margall i Maria Pau Huguet ens va apropar a la figura d’aquests dos poetes catalans fent una xerrada introductòria, un taller de poesia i recitant  poemes. En aquesta vetllada es va acordar que hi haurà una segona trobada per a fer un poema conjunt entre tots els assistents amb les paraules esporàdiques que van sorgir del taller de poesia.
Seguidament el cantant i escriptor Miquel Pujadó va cantar alguns poemes musicats de Margall i Torres.
La vetllada poètica va acabar amb el recital de poesies esporàdiques d’alguns dels assistents, amb les cançons  del ja conegut Patrick Jaques  i  amb un berenar per a tots els assistents.
La relació de Maragall amb Gósol
Aquest dia vam descobrir que Maragall té un nexe important amb el nostre poble.
Quan Picasso va venir a Gósol portava un quadern on feia les seves anotacions.  Aquest quadern és conegut amb el nom de  Carnet Català. En la pàgina 4 del Carnet Català trobem el cant V de les Vistes al mar de Maragall:
Una a una, com verges a la dansa,
entren lliscant les barques en el mar;
s’obre la vela com una ala al sol,
i per camins que només elles veuen
s’allunyen mar endintre...
Oh cel blau! Oh mar blau, platja deserta,
groga de sol! De prop el mar te canta,
mentres tu esperes el retorn magnífic,
a sol ponent, de la primera barca,
que sortirà del mar tota olorosa.

Els interessats podeu veure una reproducció facsímil del  Carnet Català  feta per l’historiador de l’art Douglas Cooper el 1958 al recent inaugurat Centre Picasso Gósol o bé a l’Arxiu Comarcal del Berguedà.
Ajuntament de Gósol.    Plaça Major, 1. 25716 G”SOL.    Tel 973 37 00 55.     ajuntament@gosol.ddl.net