INICI     MAPA WEB
     Passejada al Molí i Torrentsenta
 
Ideal per fer amb la família

El paratge del molí era molt freqüentat ja que aquí molien tota la farina tant per fer pa com per donar a les besties. Era situat en aquesta zona per tal d’aprofitar l’aigua dels dos rius de la vall,  el riu de Torrensenta i el de les Fonts. Seguint el camí que ens porta al molí, abans d’arribar podrem veure una zona de terra roja anomenada “Les Roges”. Expliquen les fonts orals que el paisatge de la vall en temps de Picasso no era tant verd, ja que hi havia molta terra cultivada. Aquest color terròs, argilós, ocre i vermellós és el que ha caracteritzat l’obra picassiana durant la seva estada a Gósol.
Sortim de la rotonda del segador, deixant l’hostal Cal Franciscó a l’esquerra, agafem el primer trencant a l’esquerra en direcció al càmping Cadí, de seguida trobem un camí a la dreta que passa per sota del cementiri,  i ens porta fins el molí.
L’edifici ha estat restaurat i ja no queden elements antics a la vista; de totes maneres, si aneu al darrere, encara podreu veure dues sortides d’aigua amb restes de maquinària; també surt un tub que va cap a un edifici proper on hi havia una turbina per fer llum per al poble. Així doncs, aquí es veu el doble aprofitament de l’aigua. Davant del molí hi ha una piscifactoria de truites i al costat del riu, un berenador condicionat pels pescadors.
Es una zona molt fresca per la presencia de vetusts, pollancres i pel pas del riu. Els danys ocasionats per les riuades de l’any 1982 van aconsellar canalitzar el riu.
Creuem a l’altre riba pel pont condicionat i agafem un camí a la dreta paral•lel al riu, que ha estat plantat d’arbres propis de ribera en poca estona tornarem a creuar el riu i arribarem a Torrentsenta, lloc on neix el riu Aigua de Valls.
Aquí hi trobem una altra àrea de picnic on si el temps ho permet també s'hi pot fer carn a la brasa.
Si volem ens podem acostar fins el Forat de Torrentsenta que s’endisa en un engorjat entre altes cingleres. Per anar-hi seguirem la pista a l’esquerra i en uns 5 minuts arribem al principi del engorjat. Al peu de la carretera hi ha un brollador d’aigua molt bona, on molta gent hi va a omplir garrafes per veure a casa.
Agafem la pista de tornada en direcció a Gósol, que passa entremig de prats, que antigament s'hi cultivaven les famoses patates de Gósol. De tornada veiem el poble vell i el castell per la part del darrera.


recorrido 6 km
desnivel 100 m
tiempo 2 h
punto de inicio rotonda del Segador
punto final rotonda del Segador
dificultad fácil
señalización Marques blanques i verdes fins el Molí, i també de Torrentsenta a Gósol
recomendaciones Cal portar roba i calçat adequat a l'època de l'any
  Haz clic sobre el mapa para ampliarlo
 Descarga el PDF de la ruta. Si se imprime a dos caras se dispondrá de un folleto coleccionable
 Descarga el track de la ruta (el_moli_de_gosol_i_torrentsenta-1.PLT)
 
  Turisme Alt Berguedà
Ajuntament de Gósol.    Plaça Major, 1. 25716 GÓSOL.    Tel 973 37 00 55.     ajuntament@gosol.ddl.net