al contingut a la navegació Informació de contacte

Església de Santa Maria del Castell de Gósol

L’antiga església parroquial es troba situada en el punt més elevat del recinte fortificat, a l’extrem més occidental del conjunt.

castell1-1.jpgVa ser objecte d’una profunda consolidació l’any 1992, la qual cosa permet assegurar-ne la seva conservació.La forma de la planta i l’orientació la fan singular, ja que s’orienta al nord-oest, amb la façana sud-est i no té absis. A la façana hi ha la porta i un òcul. A l'interior hi ha una finestra gòtica a mà esquerra i una espitllera darrere l’altar.La nau consta de dos trams, el primer, pràcticament quadrat, cobert amb volta de creueria, i el segon, amb una volta de canó. Als dos costats de la nau hi havia sengles capelles.

L’element més destacable de l’església és una torre de planta gairebé quadrada que s’aixeca adossada a l’església, a l'interior de la qual hi ha una escala que ens permet pujar fins a la part superior des d'on es pot contemplar la magnífica vista del poble fortificat.Aquesta torre, la part més antiga de la qual és preromànica, va formar part del castell de Gósol i després amb el temps va ser convertida en campanar. D’aquesta església procedeix la talla de fusta policromada datada de mitjans del segle XII que actualment es conserva al MNAC. A l'església parroquial de Gósol, però, n’hi ha una reproducció que bé mereix una visita.