al contingut a la navegació Informació de contacte

Paratge Natural d'Interès Nacional Massís del Pedraforca

El Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca és una de les zones naturals més emblemàtiques de Catalunya, amb una riquesa biològica emmarcada en un context geològic únic.

pedra1-3.jpgA més de la seva silueta tan característica, la muntanya és un dels símbols de l’excursionisme de Catalunya.

Amb una base de 3 Km la muntanya te una elevació de 1074 metres des de Gósol fins al pollegó superior.

El pollegó Superior està constituït pel cim mateix (2.507 m), el del Calderer o pic central (2.497 m), i el dels Cabirols o pic oriental (2.322 m). La seva cara nord cau vertical sobre el bosc i la vall de Gresolet, 1.100 m més avall. D'aquest cim baixen cap a Gósol els serrats de la Tossa i de la Muga.

El pollegó Inferior (2.445 m), situat més al sud i separat per l'enforcadura, destaca igualment per la verticalitat de les seves parets, que cauen a l'enforcadura (nord), i sobre Prat de Reu i el coll de Jou (sud). La seva aresta oriental, o costes d'en Dou, baixa sobre Saldes, amb el cingle del Roget a l'extrem sud-est. Cap a ponent, l'aresta de les Llosanques davalla entre els barrancs de Reu i Aubagó.

Al vessant nord-oriental del massís del Pedraforca hi ha el bosc de Gresolet, situat sobre les calcàries de color gris terrós del cretaci superior, i que gaudeix d'unes condicions climàtiques pròpies i clarament diferenciades de la resta del massís.

La creació de la forma de forca de la muntanya data de fa 25 milions d’anys, el vent, l’aigua i els canvis de temperatura han anat modelant la famosa tartera del Pedraforca.