al contingut a la navegació Informació de contacte

El Molí de Gósol

Com que Gósol només era accessible amb animal fins a finals dels anys 40, conserva l’encant –i alguns inconvenients- d’haver estat un lloc apartat del ritme frenètic del món modern.

A part del clàssic reclam del Pedraforca, el poble ofereix múltiples atractius al visitant. Val la pena visitar les ruïnes del poble antic, agrupat al voltant del castell dalt d’un turó; les ruïnes de l’església de Santa Maria han estat restaurades i es pot pujar a la torre, des de la qual s’obté una bona panoràmica; també val la pena visitar el petit museu etnogràfic i commemoratiu de l’estada de Picasso al poble a principis del segle XX. La ruta que us proposem recorre la fèrtil vall de Gósol, passant per antics camps –avui prats- i camins ramaders.
Descripció
La ruta comença a la rotonda d’entrada al poble. En aquest punt hi ha una font moderna, al costat de la qual surt l’aigua potable del poble i s’hi poden omplir les cantimplores abans de començar a caminar. Des d’aquí, tant si mireu cap al nord, a la costa de davant, com si mireu cap al sud o cap al turó del poble vell, veureu que tot està ple de feixes. Són terres marginals, àrides, on calia molt treball per molt poc rendiment i que contrasten amb la riquesa de les terres que més endavant recorrereu.
Començareu a baixar pel costat dels camps fins que arribareu al molí de Gósol. L’edifici ha estat restaurat i ja no queden elements antics a la vista; de totes maneres, si aneu al darrere, encara podreu veure dues sortides d’aigua amb restes de maquinària; també surt un tub que va cap a un edifici proper on hi havia una turbina per fer llum per al poble. Així doncs, aquí es veu el doble aprofitament de l’aigua. Davant del molí hi ha una piscifactoria de truites i al costat del riu, un berenador condicionat pels pescadors.
La ruta creua el riu i, al cap d’uns 200 metres, comença a guanyar alçada, es poden intuir antics camins ramaders usats per accedir als camps de més amunt i portar els animals a pasturar. Fins i tot, al bosc, es veuen les parets que delimitaven els antics camps. Després d’una última rampa, la ruta surt a una pista, haureu de girar a la dreta per passar pel costat de la senzilla casa de la Borda del Tinent. A partir d’aquí es comença a baixar per una drecera que us estalviarà un llarg revolt de la pista.
Al final de la drecera, en retrobar la pista, veureu el torrent Forcat, una interessant esquerda per on passa aquest torrent. Hi ha uns sortidors d’aigua al peu de la pista on us podreu proveir d’aigua, si cal. Poc després arribareu a la font de Torrentsenta, on l’aigua surt d’uns forats en la roca. Aquí hi ha un berenador ben condicionat amb taules i barbacoes.
A partir d’aquí, la tornada es fa tranquil·lament per una pista ampla.
Una vegada acabada la ruta, és un bon moment per pujar al turó on va néixer l’originari poble de Gósol i fer un tomb pel poble actual.